Ještě hodně lidí tuhle exotickou, zdravou pochoutku nezná. A to je velká škoda. Díky nabitému složení vám dodá energii, posílí imunitu a povzbudí zpomalený metabolismus.
Jak kaki vypadá?
Kaki má jasně oranžovou barvu, ale vzhledově je podobné například rajčeti. Chuťově připomíná něco mezi broskví, melounem, mrkví a dýní.
Výborné složení
Kaki obsahuje 60% vody, vysoký podíl pektinů a komplexních sacharidů, vitamín C, provitamín A, draslík, hořčík, fosfor, měď, mangan, vápník a železo.
Věděli jste? Kaki v překladu znamená pokrm bohů nebo také Diovo ovoce.
Pozitivní účinky na tělo:
- působí proti volným radikálům a rakovině
- má protinádorový účinek, zdroj antioxidantů
- podporuje imunitní systém
- zvyšuje tvorbu bílých krvinek
- snižuje hladinu cholesterolu
- normalizuje krevní tlak a tím snižuje zátěž kardiovaskulárního systému
- podporuje nervový systém
- podporuje zažívání, působí proti zácpě a průjmu
- prevence aterosklerózy
- má močopudný účinek
- působí proti předčasnému stárnutí buněk a pokožky
- zlepšuje kvalitu spánku
- má pozitivní účinek na pleť
- podporuje spalování tuků a je vhodné při redukční dietě
Odkud se k nám dováží?
Toto zázračné ovoce roste na stromech zvaných tomel japonský. Úplně původní domovina tohoto tvrdého stromu byla Korea. Ale dnes se pěstování rozšířilo do celého subtropického pásu, Středozemí i na pobřeží Černého moře. Do České Republiky se nejčastěji dováží ze Španělska a Izraele. Plody se sklízí ještě nezralé, aby dlouhou a náročnou cestu zvládly.
Sezóna: od konce září do konce února. Největší vrchol je v období Vánoc.
Během nákupu si pohlídejte, abyste koupily plody měkké a dostatečně zralé (bez výraznějších otlaků a zelených míst).
Jak kaki jíst?
Nejjednodušší způsob a nejzdravější je kaki oloupat a sníst ho samotné. Pokrájené ho ale můžete přidat i do palačinek, jogurtu či ovesné kaše. A pokud si troufáte, můžete z něj vykouzlit například džem, želé, koláč nebo muffiny.